متاورس (Metaverse) دنیای رهبری CEOهای آینده است، جایی که فضای مجازی با حقیقت تلفیق میشود و صنعت ۴٫۰ و حسگرهایش این تلفیق را برای صنایع مختلف و سازمانهایشان ممکن میسازد. بنابراین، شرکتها و بخصوص رهبران مدیریتی آنها، راهی جز تغییر و تعریف جدید ساختار و شیوههای مدیریتی برای تطبیق با این تحول از جنس دیجیتال ندارند.
خوب یا بد، واقعی یا تخیل، متاورس وارد تمام رگههای فناوری و دنیای دیجیتال اطراف ما شده است. شرکتهای مختلف و پیشران در فناوری، سرمایهگذاریهای کلانی در مفهوم متاورس کردهاند و اهداف جدی و بلندمدتی در ورود به آن دارند. برای مثال، در سال ۲۰۲۲ مایکروسافت ۶۹ میلیارد دلار صرف خرید Activision Bizzard کرد که یک شرکت طراح بازیهای آنلاین و فعال در متاورس است.
شرکت Roblox، فعال در زمینه بازیهای آنلاین، در سال ۲۰۲۲، ۵۸ میلیون کاربر فعال را ثبت کرد؛ این عدد برای Fortnite در ۲۰۲۰ بیشتر از ۲۰ میلیون بود و با همان ۲۰ میلیون نفر، سالانه ۹ میلیارد دلار درآمد داشت. همزمان، پروژه Meta از شرکت فیسبوک، سالانه ۱۰ میلیارد دلار برای این شرکت هزینه دارد. بنابراین، جای سوال نیست که متاورس دیگر یک خیال نیست، بلکه واقعیتی از جنس ۰ و ۱ و هوش مصنوعی است که اتفاق خواهد افتاد.
نگاه CEOها به متاورس چگونه باید باشد؟
آیا متاورس یک فرصت طلایی برای شیرجه زدن در استخر ریسک مجازی است؟ باید گفت که فرصت موجود فراتر از یک فرصت طلایی، یک فرصت از جنس ماورائی است. سازندگان و توسعهدهندگان متاورس، آن را نسل آینده اینترنت و تعامل انسان با رباتها میدانند.
انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰، متاورس بین ۴ تا ۵ تریلیون دلار ارزشآفرینی کند. اما این تنها به مفاهیمی چون رمزارز و NFTها برنمیگردد، چراکه متاورس مفهوم و ساختاری فراتر از اینهاست (هرچند کریپتو نیز بخشی از متاورس و اقتصاد مجازی است).
اصلیترین فرصتی که CEOها پیش رو دارند و با کمی درنگ ممکن است از دست دهند، فرصت تحول دیجیتال و بهرهگیری بهموقع از انتقال پیش روی دنیا از سیستم کنونی به نوعی با ادغام بیشتر دنیای مجازی و دنیای واقعی است.
بازار و پتانسیل Metaverse
در سال ۲۰۲۲ ارزش بازار متاورس در حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیارد دلار بود و انتظار میرود تا ۲۰۳۰ به بیش از ۵ تریلیون برسد (عددی نزدیک به کل اقتصاد ژاپن). اصلیترین دلایل بر این توسعه و پیشرفت نجومی، ویژگیهای شاخص زیر از Metaverse هستند:
- آزادی جغرافیایی
- نسل جدیدی که با دنیای مجازی انس گرفته است
- سیل تکنولوژی و سرعت نفوذ آن در بند بند صنایع و اجتماعهای مختلف
- امکان تعامل انسانها فارغ از نژاد، ملیت و … در Metaverse
واضح است که مردم برای متاورس و فضای آن ارزش قائلاند و برای ورود به آن هزینه میکنند. همین دلیلی بر سرمایهگذاری شرکتهای کوچک و بزرگ و دریافت سهمی از این دنیای موازی و مجازی است. آنها به دنبال کشف و ایجاد زیرساختهای لازم و آموزش نیروی انسانی خود برای بهرهگیری از Metaverse هستند.
این ارقام، توجه هر مدیری را به خود جلب میکنند. همزمان، نیاز به حرکت به سمت صفر خالص به بیشتر از ۳٫۵ تریلیون دلار و تأمین و انتقال شرکتها به فضای ابری، به ۳ تریلیون دلار هزینه سالانه نیاز دارند. بنابراین، رقمها در دنیای مجازی نجومی شدهاند و CEOها باید نگاهی متفاوتتر و از جنس این عظمت و متاورس به شیوههای مدیریت سازمان خود داشته باشند.
۲ کاربرد اساسی از متاورس
طولی نخواهد کشید که شرکتها فروشگاههای متاورسی خود را به روی مشتریان میگشایند. بازاریابی ۳-بعدی تعریفهای جدیدی از عرضه و تقاضا را ارائه میدهد و پتانسیلهای متاورس در فعالیتهای B2B و B2C بهشکل نجومی رشد میکنند.
۲ کاربرد زیر، شاخصترین کاربردهای متاورس در آینده نزدیکاند:
- بازاریابی برند و مشارکت هرچه بیشتر مصرفکننده: بسیاری از شرکتها متاورس را به لیست کانالهای بازاریابی خود اضافه کردهاند (ماننده Robox، Sandbox و Fortnite). در Nikeland، این شرکت تاکنون ۲۶ میلیون مراجعهکننده مجازی را تجربه کرده است و بالغ بر ۱۸۵ میلیون دلار از NFTهای مرتبط به کالاهای خود را فروخته است. شرکتها در حال حرکت به سمت موج بلندتری از دریای مجازیاند، موجی که با Gamification، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده غنی شده است.
- همزادهای دیجیتال: این دوقلوهای دیجیتال از فرایندهای واقعی، واقعیت تحلیل و شبیهسازی در ۱۰ سال آینده و قویترین ابزار آن در سناریوسازی و پیشبینی خواهند بود. در متاورس، تمام داراییها، فرایندها، شرکتها و حتی افراد را میتوان در قالب یک همزاد دیجیتال تعریف کرد. این همزادها به حرکت در متاورس و جمعآوری داده میپردازند تا تجربه و تحلیل بیشتر، مسیر برای توسعه فراتر متاورس و اجزای ملحقشده به آن را باز کند. شرکتها بخصوص، از همزادهای دیجیتال بهره میگیرند تا ریسکها را به حداقل برسانند و مدیریت بهینهتری بر زیرساختها و عملیات خود داشته باشند.
مسیر اما به کوتاهی یک اتفاق نیست
گرچه متاورس بسیار نزدیک است و هماکنون نیز بخشهایی از آن را تجربه میکنیم، اما پتانسیل آن فراتر از یک بازه زمانی کوتاه است و شرکتها و بخصوص رهبران مدیریتی آنها (CEOها) باید نگاهی بلندمدت به مسئله مجازی شدن سازمان و عملیات آن، و بهرهگیری از دنیاهای مجازی داشته باشند.
هوش مصنوعی هر روز در حال رشد کردن و حرکت به سمت بلوغ ماورائی خود است. CEOها باید یک قدم از هیاهوی موجود عقب بایستند و به آنچه در اختیار دارند و میزان هوشمندسازی فرایندها در ساختارهای خود فکر کنند. آنها باید بخصوص، به پتانسیل انسانی و سرمایهای سازمان بیاندیشند تا چهارچوب روشنی از آینده دیجیتال شرکت را ترسیم کنند.
CEOها باید چه استراتژیهایی در مقابل Metaverse پیش بگیرند؟
CEOها در شرکتها و اکوسیستمهای مختلف میتوانند از ۳ گام اساسی زیر برای بررسی وضعیت سازمان و امکان ورود به متاورس استفاده کنند:
- با “چراها” شروع کنید. بیشتر از اینکه به” چه میتوانیم در متاورس انجام دهیم” بپردازید، به این فکر کنید که “چرا و چگونه متاورس میتواند به روند رشد ما کمک کند و اصول آن با شیوههای نوآوری در سازمان ما تلفیق شود”. CEOها باید پتانسیل بهبودی که با متاورس همراه است را درک کنند و قابلیتهای آن در بهبود وضعیت شرکت خود را بسنجند.
- وارد عمل شود. مدیران سازمان باید به فکر ایجاد زیرساختها باشند تا آنچه را فکر میکنند به نفع سازمان است، به مرحلهای از انجام و آزمودن برسانند. تنها تفکر به حضور در متاورس و دریافت بهره از آن نیست که مهم است، بلکه عمل و دریافت بازخورد از آن اهمیت بیشتری دارد. مسیرهای تجاری، شیوههای بازاریابی، نگاه و تجربه مشتریان و …، باید در عمل آزموده شوند و استراتژیها متناظرا بهبود یا تغییر یابند.
- تشخیص ابزارها و اهرمهای موردنیاز برای تحقق اهداف متاورسی: CEOها باید، پس از دریافت بینش اولیه و تصمیم به ورود به متاورس، به دنبال راهکارهای مدیریتی در آموزش نیروی انسانی و انتخاب مدیران زیرمجموعه برای رهبری ورود سازمان به دنیای متاورس باشند.
درنهایت، متاورس یک واقعیت نوین است که به سرعت به واقعیتها نفوذ میکند و شرکتهای بیشتری به آن ورود میکنند. اگر شما، به عنوان رهبر یک کسبوکار، نتوانید با این دنیای مجازی پیش رو ارتباط برقرار کنید، به زودی پتانسیلهای پیشرفت Metaverse به چالشهایی در مسیر موفقیت سازمان شما تبدیل خواهند شد.
بدون دیدگاه